Fairfield Hacienda 2

A room without a roof.

Fairfield Hacienda

Fairfield Hacienda

This intriguing family home in inner-city Melbourne flips the outdoor and entertainment spaces to create a “room without a roof” at the front of the house. This enclosed courtyard acts as a buffer to the street and allows large windows at the front. These flood the property with natural light.

Photography: Peter Bennets Photography

Light Project Team

  • Carousel 49
  • Carousel 50
  • Carousel 51
  • Carousel 52

Our creative vision

The brief called for the artificial lighting solution to be downplayed to allow the natural light to shine.


Using a combination of seamlessly integrated LED strip lights, recessed down lights and surface mounted fixtures, the result is both functional and warming with no points of glare or visible light source.